Jaga sõpradega


Tubased pildistamised. Osa 5: Mängime toiduga

Kui ilm on õues räbal, siis tuleb toas omale tegevust leida. Tõeline fotofänn ei lase koleda ilmaga päeval raisku minna ja otsib pilguga koguaeg, mida kaadrisse püüda. 

- REKLAAM -

Kodud ja toad on erinevad, kuid neil on tihtilugu üks ühine “viga” – need on omanikule liiga tuttavad. Iga nurgatagune on teada ja siis tundubki, et kodus pole ju midagi pildistada. On ikka! Kusjuures igas majapidamises leidub kraami, mis lausa karjuvad jäädvustamise järgi. Pole vaja muud, kui köögikapid lahti teha ja juba leiadki toiduainete näol väga huvitavaid “modelle”.

Millist tehnikat valida

Esiteks soovitan tehnika valik paika panna. See aitab karbist välja mõtlemisega alustada. Hea oleks, kui sul on makroobjektiiv. Kui seda ei ole, siis vali objektiiv, millega saab hästi lähedalt teravustada. Telefoni või kompaktkaamera puhul tasuks valida makrovõtte režiim. 

Toiduaineid pildistades proovime keskenduda rohkem mustritele, värvidele ja detailidele. Suurt ideed, kunsti ja meeletut pildilugu pole mõtet taga ajama hakata. Tehniliste näitajate osas veel niipalju, et ava valik võiks olla f/2.8-f/5.6, et saada mahedam taust, ISO väärtus säti juba vastavalt valgusoludele. Kõrget ISO ära ülearu pelga, sest selliste piltide puhul saab hiljem töötlusega digimürast pilti siluda. Muidugi, kui fototöötlusprogramm puudub, siis tuleb sellega siiski arvestada. Statiiv teeb protsessi mugavamaks, kuid see ei ole hädavajalik lisavarustus.

Mida pildistada? 

Köögist leiab hulganisti põnevat kraami. Toon siia mõned lihtsad näited, millest võiks alustada, aga tegelikult on võimalusi täpselt nii palju, kui põhjatud on teie köögikapid. 

Kuivained

Kalla näiteks kohviubade hunnik lauale või kaussi, võta midagi tasapinnalist nagu lõikelaud ja vajuta kuhi siledaks. Kiht peaks olema piisavalt paks, et ubade vahelt laud või kausipõhi välja ei paistaks. Nüüd säti kaamera sedasi, et sensor oleks paralleelselt lauaga. See tähendab, et pildista otse alla, mitte kaldus nurgaga, sellisel juhul jääb pilt servast-servani terav. Loomulikult saab sama teha kõige muuga, mis kuivainetopsidest leida võib. Ports tatart, herneid, riisi, mannat vms. Lihtsalt tee selline pilt, et peale jääks ainult pildistatav toiduaine, mitte lauaserv või muu ebaoluline. 

Foto: Janek Laanemäe

Värsked marjad

Hetkel on letid lookas maasikatest, mustikatest ja vaarikatest. Need oleks hea panna kuhugi madalasse anumasse, mis oleks soovitavalt klaasist seintega, et valgus läbi paistaks. Pildistada võiks sarnaselt kuivainetele otse alla, teine variant on teravustada konkreetsele marjale ja pildistada hoopis nurga all. Sellisel juhul tuleb arvestada, et taustaks oleks teised marjad või midagi muud ühtlast, mitte toataim või pesemata piimaklaas 🙂  Kui on valgusjõuline objektiiv, siis saab ka ühe marja ümber väga ilusa tausta. 

Marjade puhul on soovituslik valgustamisega rohkem vaeva näha. Kui aknast tulev valgus on liiga ere, siis kipuvad marjad läikima ja läikivad osad jäävad nii heledaks, et detailid lähevad kaduma. Selle vastu aitab kasvõi kardin või valge paber, millega natukene otsest valgust varjutada. Kui aga fotokotist leiab polarisatsioonifiltri, siis on ka see suureks abiks.

Foto: Janek Laanemäe

Õli

Kindla peale minek on klassikaline pilt õlist ja veest. Aga kui anda ette täpne õliringidega pilt ja öelda, et tee järgi, siis ei pruugigi see kõik niisama lihtne olla. 

Õlipiltide saamiseks on vaja natukene rohkem vaeva näha ja pusimist jagub tükiks ajaks. Esiteks tuleb leida sobiv klaasist anum, mis oleks madal ja samas üsna lai. Klaasist ahjuvorm sobib hästi. Sinna sisse vala toiduõli ja peale piserdada vett või vastupidi – oleneb, kas soovid pildistada veemulle või õlilaike. Edasi saab juba moodustunud mustreid kujundada vastavalt soovile. 

Anum tasuks asetada lauast või põrandast kõrgemale sedasi, et kõige alla saaks panna midagi värvilist. Kui fotograafil on klaasist laud olemas, siis piisab, kui ahjuvorm panna lihtsalt lauale ja selle alla mingid lambid või tahvelarvuti ekraan koos värvilise pildiga. Selle nipi mõte on, et valgustatud värviline osa jääks pildile taustaks. Kui seda möginat ülevalt alla pildistada, siis ongi soovitud tulemus käes.

Foto: Janek Laanemäe
Foto: Janek Laanemäe

Ole loov

Katseta erinevate toiduainetega, aga ära unusta kompositsiooni. Isegi suvaline kohviubade või mullidega pilt on tunduvalt mõjusam, kui foto on tasakaalus. Jälgi ja otsi mustreid ning väldi kaadri servadega liigset elementide poolitamist. Valmis pildid saab hiljem arvutis täpsemini paika sättida. Lõika, keera, pööra ja peegelda valminud fotosid julgelt.

Selline tubane nokitsemine on hea harjutamiseks ja samas ka endale teistsuguse pildipanga loomiseks. Kunagi ei tea, millal keegi barista tahab raamatut välja anda ja otsib just kaunist kohviubade pilti 🙂 

Jaga sõpradega


- REKLAAM -