Kairo Kiitsaku ilmateade fotograafidele ajavahemikuks 28.-29. september

Sügis näitab oma tõelist võimu. Nädalavahetusel suureneb Läänemere ümbruses tsüklonaalne tegevus. Ilm muutub tuulisemaks ja sajusemaks, kuid lisandub natuke soojemat õhku. Mis meid täpsemalt ees ootab, sellest räägingi nüüd pikemalt.

- REKLAAM -

Ööl vastu laupäeva prognoositakse G1-G2 tugevusega magnettormi. Ilm on sel ajal mitmel pool selge või vähese pilvisusega. Kui hästi läheb ja taevas lubab, siis on lootust virmalisi näha. Kuid võtke teadmiseks, et öö jooksul alatest saartest pilvisus tiheneb.

Laupäeval (28.09) liigub madalrõhuala piki Läänemerd põhja poole ja selle idaserv laieneb Baltimaade kohale. Päeval jõuab saartele ja Edela-Eestisse vihmasadu, mis levib aegamisi mandri suunas. Õhtul suureneb vihma võimalus ka Ida-Eestis ja Kagu-Eestis. Puhub valdavalt kagutuul, saartel ja Liivi lahel 7-12, puhanguti 14-18 m/s. Soome lahel on päeval keskmiseks tuule kiiruseks 3-7 m/s, puhanguti kuni 11 m/s ja hilisõhtul tuul tugevneb. Sisemaal on kagutuule kiiruseks 5-10 m/s. Õhutemperatuur on päeval 10-14, öösel -1…+11°C (sisemaal langeb kohati alla 0°C).

Külm öö annab suurepärase võimaluse minna jahtima esimesi hallaseid rabataimede puhmaid, ehkki neid tuleb ilmselt tikutulega taga ajada.

Pühapäeval (29.09) jätkab madalrõhuala liikumist põhja poole mööda Soomet. Meie jääme selle lõunaserva, kus õhumass on ebapüsiv ja on suur hoovihma võimalus. Päeval on vahelduva pilvisusega ilm. Hoovihmapilved liiguvad üle Eesti edelast kirdesse. Kohati võib sadu tugev olla ja on väike äikeseoht (nii merel kui ka mandril).  Puhub valdavalt edelatuul, Liivi lahel 9-12 m/s, puhanguti 14-18 m/s. Sisemaal on tuule kiiruseks 5-9, puhanguti üle 10 m/s võimalik. Aga Soome lahel on tuule tugevuseks 8-12, puhanguti 13-17 m/s. Õhutemperatuur on päeval 11-14, öösel 7-12°C (öökülmaohtu pole). Sademeid jagub õhtuni ja isegi ööl vastu esmaspäeva sajab veel mõnel pool vihma. Sajupilved eemalduvad ida poole.

Uue nädala alguses domineerib edelavool, mistõttu ilm on jätkuvalt sügisele väga iseloomulik – sajab pidevalt, on nii tuult kui ka palju pilvi.

Kairo Kiitsak on geograafiatudengist sünoptikahuviline, kelle ilmateated on hinnatud ka üleriiklike meediakanalite poolt.