Kairo Kiitsaku ilmateade fotograafidele perioodiks 17.-18. august.

Nädalavahetus tuleb Eestis mõnusalt suviste temperatuuridega ja enne pühapäeva õhtut olulist sadu oodata pole. Taevas on suhteliselt pilvitu ning soojade ilmadega on väga mõnus astrofotograafiaga tegeleda!

- REKLAAM -

Laupäeval (17.08) tugevneb teisel pool piiri Lääne-Venemaal kõrgrõhuala, aga samal ajal sirutub Skandinaavia kohalt uus madalrõhkkond Läänemere äärde, mis soodustab veel üksikute sajupilvede arengut. Päeval on selge või vähese pilvisusega ilm.

Saartel püsib väike hoovihma võimalus, kuid sisemaal tuleb ilm olulise sajuta. Puhub mõõdukas lõunakaaretuul. Öösel on selge või vähese pilvisusega ilm ja sobib ideaalselt tähistaeva jäädvustamiseks. Sooja on öösel 9-16 kraadi, päeval maksimaalselt 20…24°C.

Kui mõned nädalad tagasi ärgitasin pilvitutel öödel suvekolmnurka pildistama, siis augusti keskpaigas on ööd juba piisavalt pimedad, et meie kodugalaktikat Linnuteed pildile püüda. Loomulikult on sügisel ja talvel efekt vägevam, aga ärme unusta, et suve lõpust tuleb selget ilma tikutulega taga otsida ja talvisel ajal ei taha paljud krõbedasse pakasesse piinlema minna. Seega – statiiv ja valgusjõuline lainurkobjektiiv kaasa ning rabajärvede äärde kondama!

Pühapäeval (18.08) jõuab Suurbritannia lähistelt Norra lõunaossa uus madalrõhkkond. Madalrõhkkonna mõju Skandinaavias ja Läänemere ümbruses suureneb. Selle tulemusena paisub lõuna- ja kagutuul meil tugevaks. Päeval hakkab pilvisus alates lääne poolt tasapisi tihenema. Olulist sadu need pilved veel põhjustada ei tohiks. Alles hilisõhtuks jõuab saartele lausvihm, mis levib aegamisi ida suunas. Õhutemperatuur on öösel 10…18, päeval taas laialdaselt 20…24°C.

Kairo Kiitsak on geograafiatudengist sünoptikahuviline, kelle ilmateated on hinnatud ka üleriiklike meediakanalite poolt.